Ik wil dragen , maar waarmee?

Je kind dragen, maar waarmee?

Waarschijnlijk ben je hier terecht gekomen omdat je je kind wil dragen, of misschien draag je je kind al maar wil je weten wat er nog meer voor mogelijkheden zijn… Leuk!

Met zoveel merken en verschillende producten op de markt, lijkt het bijna onmogelijk om het juiste te kiezen voor jou en je kind.
Vraag vrienden of andere ouders waarmee zij het liefste dragen en je krijgt vaak veel verschillende antwoorden waardoor het nog overweldigender kan zijn.

Ik zal proberen hier een overzicht te geven van verschillende opties, zodat jij makkelijker kunt beslissen wat het beste bij jullie past!

Het is altijd fijn om een drager, doek of ringsling voor aankoop te proberen.
Misschien is er een draagcafé of draagbibliotheek waar je eens wat kunt lenen of bekijken. Of neem contact op met een draagconsulente bij jou in de buurt.
Sommige webshops bieden ook de mogelijkheid om dragers te huren, zo kan je ze voor aankoop passen en kijken hoe het bevalt.

[restabs alignment=”osc-tabs-left” responsive=”false” tabcolor=”#b1e2ce” seltabcolor=”#45c1e0″ textcolor=”#000000]
[restab title=”ringsling” active=”active”]

Ringsling

Een ringsling is een stuk stof met twee ringen aan een uiteinde.

De meeste ringslings zijn met geweven stof gemaakt, maar er zijn ook ringslings die met rekbare stof of andere stoffen gemaakt zijn (zoals bijv. aquaslings).

Een ringsling die van een draagdoek gemaakt is wordt ook wel WCRS genoemd ( = wrap conversion ringsling).

Er zijn verschillende schouderstijlen te vinden, bijv. ‘Oscha pleated’, ‘eesti’ of ‘padded De meeste gebruikelijke is ‘gathered’.

De ringsling is verkrijgbaar in verschillende lengtes, maar meestal zijn ze tussen de 1.75m-2m lang (gemeten vanaf de ringen tot aan de korte punt van de doek) en deze maat past bij de meeste ouders prima.

Een ringsling wordt op één schouder gedragen, het kind kan hierbij op de buik, op de heup of zelfs (voor de meer ervaren drager) op de rug gedragen worden.

Kokadi-erna-ringsling
Kokadi Erna in Wonderland – ringsling

Een kort overzicht:

Voordelen:

makkelijk te gebruiken en aan te passen

– te gebruiken vanaf de allereerste dag

– te gebruiken voor buik, heup en rugdragen (rugdragen is wel wat moeilijker en alleen een optie voor meer ervaren dragers – niets voor minibabies!)

– je kan makkelijk de hoogte aanpassen om borstvoeding te geven tijdens het dragen

compact, past met gemak in de meeste (hand)tassen

– ideaal voor peuters die constant op/af willen

– makkelijk aan te passen aan verschillende dragende personen (afhankelijk van de lengte kan je makkelijk de ringsling aan iemand anders geven zonder vanalles opnieuw af te moeten stellen)

– one size fits most (of je nou wat voller of juist klein en slank bent, een ringsling kan je aan jouw lichaam aanpassen, zolang hij maar lang genoeg is)

– Je kunt je kindje heel snel uit de ringsling halen (om bijv. te plassen)

– luchtig voor de zomer (afhankelijk van de stof)

Nadelen:

asymmetrisch, het gewicht van je baby leunt hierdoor op één schouder. Naarmate je kind zwaarder wordt, is het daarom minder geschikt voor lange wandelingen.

verminderde bewegingsvrijheid met de arm aan de kant waar de ringen zijn

– sommige designs zullen op de kop staan als je ze aan de ‘verkeerde’ schouder draagt. (niet echt belangrijk, maar wel iets om rekening mee te houden. Vaak zal er vermeld worden voor welke schouder de ringsling gemaakt is)

– om te leren hoe je de ringen op een comfortabele hoogte houdt, moet je toch een paar keer oefenen.

ringsling-gathered

Polotno sling
Polotno-studio ringsling

[/restab]
[restab title=”Rekbare doek”]

Rekbare doek

De stof van een rekbare doek voelt heel anders dan een geweven doek. Ik vergelijk het altijd het liefste met een t-shirt en de stretch is erg vreemd als je aan geweven doeken gewend bent (zoals ik toen ik voor het eerst een rekbare doek probeerde).

T-shirt stof heeft vaak stretch in alle richtingen, maar bij een rekbare doek is de rek vaak in maar één of twee richtingen.
Deze combinatie van wel en geen rek, zorgt voor verschillen tussen de merken die verkrijgbaar zijn. Sommige rekbare doeken hebben duidelijk veel meer rek en zijn dus minder ondersteunend, waar andere juist weinig rek hebben en moeilijker voor te knopen zijn.

manduca sling
Manduca sling

Voordelen

– de prijs (vaak goedkoper dan de meeste geweven doeken)

– je kunt de knoop voorbinden (geen gedoe met een doek op de parkeerplaats in de modder knopen, gewoon lekker thuis alvast klaarmaken)

– ‘one size fits all‘ – de meeste rekbare doeken zijn 5 meter of langer, waardoor ze iedereen passen

zacht!

– direct vanaf de geboorte te gebruiken (juist fijn voor newborns!)

Nadelen

– Niet geschikt voor rugdragen (alhoewel sommige merken die suggestie wel geven, zou ik het niet aanraden!), enkel ‘hybride’ doeken zijn een uitzondering (bijv. van JPMBB – daarmee kan je wel rugdragen)

– De meeste merken zijn niet erg comfortabel met zwaardere kinderen (vanaf 9kg), tenzij je echt netjes strak knoopt. Vaak zakt de doek door de stretch erg uit door het hoge gewicht en dan gaat het aan je schouders trekken. Er zijn zeker uitzonderingen (zoals JPMBB)

– Sommige rekbare doeken zijn erg warm, mede door het feit dat je drielaags moet knopen.

manduca
Manduca sling

Is er een reden om met een rekbare doek te beginnen in plaats van een geweven doek?

Er kunnen verschillende redenen zijn om met een rekbare doek te beginnen. Vooral tweedehands zijn ze erg goedkoop. Daarnaast vinden veel ouders het fijn dat ze de doek kunnen voorknopen (eerst de doek helemaal binden en dan pas de baby er in doen). Een rekbare doek is vaak erg zacht en voelt bijna als een tweede huid.
Het is een fijne instap en het dragen met een geweven doek lijkt een logisch vervolg als je baby zwaarder wordt, of wanneer je toe bent aan rugdragen.

Wel vind ik het juist bij een rekbare doek belangrijk om strak genoeg te knopen. Als je te los knoopt (vooral bij de voorgeknoopte variant), gaat je kindje zakken en wordt het snel zwaar en oncomfortabel. Een rekbare doek goed strak knopen vind ik persoonlijk lastiger dan een geweven doek netjes knopen, omdat je met zoveel stretch werkt.

JPMBB stretchy

[/restab][restab title=”geweven doek”]

Geweven doek

Een geweven draagdoek is een stuk geweven stof wat je om jezelf en je kindje heen wikkelt om het op verschillende manieren te dragen.
Er zijn handgeweven doeken en machinaal geweven draagdoeken te vinden.

Het is dè meest veelzijdige optie en past echt iedereen (afhankelijk van de lengte van de doek).

Zo’n lang stuk stof kan je misschien een beetje afschrikken en je moet inderdaad oefenen, maar een draagconsulent(e) kan je hulp bieden als je het niet in je eentje aandurft.

Een draagdoek kiezen kan best lastig zijn. Zoveel merken, materialen en dan ook nog verschillende lengtes!

Afhankelijk van je lichaamsbouw (en hoe groot je kind is) heb je meer lengte nodig voor bepaalde knopen. Er zijn handige tabellen te vinden waar je kunt kijken welke lengte ongeveer bij jou zou passen.

Er zijn knopen voor iedere maat draagdoek, het kiezen van een knoop die past bij de ontwikkeling van jouw kind, het gewicht en je eigen voorkeuren is een kwestie van proberen.

Je moet leren wat wel en niet voor je werkt, om je lievelingsknoop te vinden. Naarmate je kind groter en zwaarder wordt, zal deze voorkeur zelfs nog een paar keer veranderen.

stash
Stapels draagdoeken (ook wel ‘stash’ genoemd)

 

Voordelen

– meest veelzijdige keuze. geschikt voor heup, buik én rugdragen.

past iedereen (maar soms heb jij meer of minder lengte nodig voor een bepaalde knoop dan iemand die dikker of dunner is)

– te gebruiken vanaf de geboorte, maar ook zeker geschikt voor peuters (en kleuters)

– er zijn knopen die je kunt voorbinden, voor snel/makkelijk gebruik

– enorme diversiteit aan materialen, altijd wel iets wat bij jouw voorkeuren aansluit.

– er komen steeds meer betaalbare merken bij (vanaf ongeveer 50 euro)

 

Nadelen

– Meer oefening nodig om te leren gebruiken. Een draagconsult is aan te raden als je jezelf niet zeker genoeg voelt.

– Een langere doek neemt behoorlijk wat ruimte in en past misschien niet altijd in je tas (maar een korte doek past met gemak in je tas)

– De diversiteit aan designs, materialen, merken en kleuren maakt het best lastig om een doek te kiezen.

Buiten knopen zonder die lange staarten in de modder te laten hangen, dat is best lastig. (maar er zijn wel knopen die je kunt voorbinden)

Pollora
Pollora
pellicanobaby
Pellicano
Oscha
Oscha Slings
Didymos-lisca
Didymos lisca

[/restab]
[restab title=”Full buckle”]

Full buckle

Een full buckle is een drager met gespen aan de heupband en met schouderbanden zoals een rugzak (vaak ook met gespen).

Je hoeft hierbij niets te knopen, gespen dichtdoen, strak trekken en klaar! Ze zijn erg makkelijk in gebruik.

Er zijn verschillende maten en opties. Sommige dragers hebben zakken, slaapkapjes, legpadding (zacht gevulde randjes bij de knieholtes), of een verstelbaar rugpaneel waarbij je de hoogte en/of breedte aan je kindje aan kunt passen. Soms zijn dragers gemaakt van draagdoeken en er zijn ook naaisters die een drager helemaal naar wens voor jou kunnen maken!

Het is belangrijk om de juiste maat te kiezen, koop geen grotere maat zodat je kindje ‘er in kan groeien’. Je wilt dat een drager van knie tot knie ondersteuning biedt, zonder de benen te overspreiden. Bij oudere kinderen is het niet heel erg als het rugpaneel niet meer volledig ondersteund, maar er zijn zelfs ‘pre-school’ dragers waar een 4 of 5 jarige perfect in past!

Tulababy
Tula baby

Voordelen:

Makkelijk in gebruik

– Kan voor rug- en buikdragen gebruikt worden (sommige zelfs op de heup)

– Kan snel versteld worden zodat anderen hem ook kunnen gebruiken (wanneer grootouders een keer oppassen bijvoorbeeld)

gewatteerde banden zijn comfortabel, fijn voor lange draagwandelingen, zelfs met zwaardere kinderen

– Het gewicht wordt over beide schouders en de heupband verdeeld.

Nadelen:

– oncomfortabel (voor zowel het kind als de dragende persoon) als het niet goed past (of aangepast wordt)

– lastiger om in te voeden. Sommige dragers hebben PFA’s (van die gespen aan de voorkant van de schouderbanden), waarmee je de schouderbanden wel snel kunt verstellen om je kindje lager te positioneren.

– de meeste dragers zijn niet ideaal voor pasgeboren babies.

– neemt best veel ruimte in, dus past niet zo makkelijk in je tas

– zeker geen ‘one size fits all’. Je moet rekening houden met je eigen maat en de maat van je kind om de juiste drager te vinden.

JPMBB
JPMBB

.[/restab]
[restab title=”Half buckle”]

 

Half buckle

Een half buckle is een drager waarbij de heupband met een gesp gesloten wordt en de schouderbanden geknoopt moeten worden. (er zijn ook ‘reversed half buckle’ dragers, waarbij de heupband geknoopt moet worden en de schouderbanden met een gesp sluiten)

De schouderbanden bieden diverse mogelijkheden om af te knopen, waardoor het vaak makkelijker is om een draagwijze te vinden die voor jou comfortabel is.

Net als bij de full buckle dragers zijn er verschillende maten en verschillende opties verkrijgbaar. Sommige dragers hebben een zakje, slaapkapje, leg padding, zijn verstelbaar in de hoogte en de breedte… Soms zijn de schouderbanden breed zodat je ze kunt uitspreiden, of juist smal en gewatteerd, of een combinatie van beide.

Soms zijn dragers gemaakt van draagdoeken en er zijn ook naaisters die een drager helemaal naar wens voor jou kunnen maken!

Het is belangrijk om de juiste maat te kiezen, koop geen grotere maat zodat je kindje ‘er in kan groeien’. Je wilt dat een drager van knie tot knie ondersteuning biedt, zonder de benen te overspreiden.

Sommige dragers kan je in de breedte verstellen zodat ze met je kind meegroeien.
Bij oudere kinderen is het niet heel erg als het rugpaneel niet meer volledig ondersteund, maar er zijn zelfs ‘pre-school’ dragers waar een 4 of 5 jarige perfect in past!

 

halfbuckle
Kokadi TaiTai

Voordelen:

– kan voor buik- en rugdragen gebruikt worden (sommige dragers kunnen ook voor heupdragen gebruikt worden)

– makkelijk aan andere personen aan te passen (als iemand die oppast eens wil dragen)

– hoog op je rug dragen is makkelijk (makkelijker dan bij een full buckle!)

– de meeste dragers zijn erg comfortabel, ideaal voor lange wandelingen, ook met grotere/zwaardere kinderen

– het gewicht wordt over zowel de schouders als de heupband verdeeld

– verschillende manieren om de schouderbanden af te knopen maakt het makkelijker om iets te vinden wat jij comfortabel vindt

Nadelen:

– als je wilt voeden in de drager moet je de schouderbanden opnieuw binden

– de meeste dragers zijn niet geschikt voor mini babies

– neemt veel ruimte in, past niet makkelijk in de gemiddelde handtas

– geen ‘one size fits all’, je moet goed naar de maat van je kindje en jezelf kijken voordat je een keuze maakt.

halfbuckle
Kokadi Taitai

[/restab]
[restab title=”Mei Tai”]

Mei Tai

Een mei tai is een rechthoekig stuk stof met vier banden aan de hoeken. Je moet de banden knopen.

Het combineert het gemak van een drager met de veelzijdigheid van een doek.
Je kunt de banden op verschillende manieren knopen, zodat de drager (bijna) iedereen past en je ook nog leuke knopen kunt doen.

Net als de andere dragers zijn er bij Mei Tais verschillende maten en opties verkrijgbaar. Sommige dragers hebben gewatteerde banden, slaapkapjes, leg padding en/of zijn aan te passen in de breedte en de hoogte. De schouderbanden kunnen breed zijn zodat je ze kunt uitspreiden, smal en gewatteerd of een combinatie van beide.

Soms zijn Mei Tais gemaakt van draagdoeken en er zijn ook naaisters die een mei tai helemaal naar wens voor jou kunnen maken!

Het is belangrijk om de juiste maat te kiezen, koop geen grotere maat zodat je kindje ‘er in kan groeien’. Je wilt dat een mei tai van knie tot knie ondersteuning biedt, zonder de benen te overspreiden.

Sommige Mei Tais kan je in de breedte verstellen zodat ze met je kind meegroeien. Bij oudere kinderen is het niet heel erg als het rugpaneel niet meer volledig ondersteund, maar als de Mei Tai schouderbanden heeft die je kunt uitspreiden kan je daarmee zorgen dat de Mei Tai weer van knie tot knie ondersteuning biedt.

Fidella
uitgespreide banden

Voordelen:

– Kan voor buik-, heup- en rugdragen gebruikt worden

– een maat past de meeste dragers – kan door anderen gebruikt worden zonder iets te verstellen

– makkelijk om hoog mee op de rug te dragen

– het gewicht wordt over beide schouders en de heupband verdeeld

– sommige Mei Tais zijn ook geschikt voor newborn babies

– verschillende finishes maken het makkelijker om een draagwijze te vinden die voor jou en je kind comfortabel is

Nadelen:

– Als je in de Mei tai wilt voeden moet je na het voeden de schouderbanden weer geheel opnieuw knopen

– Past niet makkelijk in je tas, neemt best veel ruimte in

– Bestaat in verschillende maten, het rugpaneel moet de juiste maat zijn voor je kind (en eventueel verstelbaar)

– Om een Mei Tai te gebruiken is meer oefening nodig dan bij een full buckle.

Fidella
Fidella Flytai
Fidellaflytai
Fancy finishes

[/restab]
[restab title=”Onbu”]

Onbuhimo

Een Onbuhimo is een drager zonder heupband.
Ik zou het niet aanraden om ermee op je buik te dragen. Ja, het is mogelijk, maar het wordt er lastig om je kind hoog genoeg te dragen om druk op de nek te voorkomen.

Het is bij een Onbuhimo erg belangrijk om hoog te dragen op je rug. Als je je kind te laag draagt, kan er druk op de nek ontstaan. Net als bij andere dragers is het belangrijk dat de drager goed past bij de grootte van je kind. Je kunt met een Onbuhimo het beste zo hoog dragen dat je kind over je schouder kan kijken

Vooral tijdens een volgende zwangerschap kan een Onbuhimo fijn zijn en ik vind het handig bij dubbeldragen. Hij is heel makkelijk in gebruik en het is in die twee situaties heel fijn om geen heupband te hebben.

In vergelijking met andere dragers is een Onbuhimo wel zwaarder, omdat het gewicht alleen op je schouders rust.

Fidella
tijdens de zwangerschap

Voordelen

– te gebruiken voor rugdragen (buikdragen is wel mogelijk, maar zou ik niet aanraden)
– past met gemak in de gemiddelde tas
– je kunt heel makkelijk (erg) hoog op je rug dragen

– makkelijk aan andere personen aan te passen
– snel in gebruik, ideaal voor op/af kinderen

– geen heupband = fijn tijdens zwangerschap

Nadelen:

– Het gewicht rust enkel op je schouders, waardoor het vaak zwaarder voelt dan een drager met heupband

– Zeker niet geschikt voor een newborn

– Rugpaneel moet passend zijn voor je kind. Er zijn verschillende maten verkrijgbaar, soms zijn ze verstelbaar.

Onbuhimo
Bloomyloom

.[/restab][/restabs]

 

 

Een draagconsulent(e) kan je hulp bieden bij het maken van de juiste keuze voor jouw wensen!

 

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Woom bike kinderfiets

2 jaar geleden schreef ik al een blog over Woom (in het Engels: hier)Ondertussen rijdt Alice (6.5) nog steeds op dezelfde fiets (ze kan nog

Foto tutorials

Stap voor stap uitleg voor verschillende knopen, met foto’s ter illustratie.  Veel draagplezier! FWCC met een twist! Kangaroo

FWCC-twist

Stap bij stap instructies voor een Front Wrap Cross Carry – met een twist! In deze foto’s is het met een newborn baby te zien