Je eerste draagdoek

Je wilt graag je eerste draagdoek kopen, maar hebt geen idee waar je moet beginnen?

Ik hoop dat deze blog je een beetje kan helpen!

Hoe beslis je welke kleren je voor jezelf of je kind(eren) koopt? Het moet de juiste maat zijn, er leuk uitzien en binnen je budget passen.

Nadat je iets aangeprobeerd of gedragen hebt, merk je hoe het bevalt en soms besluit je meer van hetzelfde merk te kopen. Als het niet lekker zit, probeer je te bepalen wat er precies niet fijn is en ga je op zoek naar een ander product wat beter bij je voorkeuren aansluit. Toch?
Zo werkt het ook met draagdoeken!

SAM_0528
[restabs alignment=”osc-tabs-left” responsive=”false” tabcolor=”#b1e2ce” seltabcolor=”#45c1e0″ textcolor=”#000000]
[restab title=”Over geweven doeken” active=”active”]

Geweven doeken
Een geweven draagdoek is een stuk geweven stof wat je om jezelf en je kindje heen wikkelt om het op verschillende manieren te dragen.

Er zijn handgeweven doeken en machinaal geweven draagdoeken te vinden.
Het is dè meest veelzijdige optie en past echt iedereen (afhankelijk van de lengte van de doek).

Zo’n lang stuk stof kan je misschien een beetje afschrikken en je moet inderdaad oefenen, maar een draagconsulent(e) kan je hulp bieden als je het niet in je eentje aandurft.

Een draagdoek kiezen kan best lastig zijn. Zoveel merken, materialen en dan ook nog verschillende lengtes!

Afhankelijk van je lichaamsbouw (en hoe groot je kind is) heb je meer lengte nodig voor bepaalde knopen. Er zijn handige tabellen te vinden waar je kunt kijken welke lengte ongeveer bij jou zou passen.

Er zijn knopen voor iedere maat draagdoek, het kiezen van een knoop die past bij de ontwikkeling van jouw kind, het gewicht en je eigen voorkeuren is een kwestie van proberen.

Je moet leren wat wel en niet voor je werkt, om je lievelingsknoop te vinden. Naarmate je kind groter en zwaarder wordt, zal deze voorkeur zelfs nog een paar keer veranderen.

Een persoonlijke consult bij een draagconsulent(e) is een goed idee. Ook zou je een draagmeeting/draagcafé kunnen bezoeken om verschillende doeken eens te proberen.

[/restab]
[restab title=”Kosten”]

Kosten


Er zijn draagdoeken voor bijna elk budget te vinden. Misschien heb je al eens draagdoeken gezien die voor extreem hoge prijzen verkocht werden (1000 of zelfs 2000 euro). Of misschien heb je gebruikte doeken gezien die voor meer dan de nieuwprijs te koop stonden. Sommige draagdoeken zijn maar in beperkte aantallen uitgebracht. De marktwaarde (de prijs op de tweedehands markt) hangt van de verhouding tussen vraag en aanbod af. Als het aanbod laag is, maar de vraag hoog, kan de prijs snel stijgen.

De marktwaarde van een draagdoek is niet stabiel. Wanneer je een doek voor een verhoogde prijs koopt, kan dit betekenen dat je op den duur (veel) geld verliest als je de doek weer wilt verkopen. Aan de andere kant kan het ook zijn dat je een koopje hebt gescoord, die je voor een hogere prijs kunt verkopen zelfs nadat je hem maanden gedragen hebt. Het is en blijft een risico.

Het is het belangrijkste om te weten dat wanneer een geweven draagdoek in goede staat is (geen vlekken, gaten, haaltjes), deze weer verkocht kan worden als jij er niet meer mee wilt dragen.
Hierdoor is het misschien makkelijker om eens verschillende merken te proberen, omdat je weet dat je jouw doek ook weer kunt ruilen of verkopen om wat anders te proberen!
Er zijn veel verkoop / ruil groepen op Facebook. Je kunt hier ook goed bekijken welke doeken voor welke prijs aangeboden worden (en of ze voor die prijs snel verkocht zijn).
Niet iedere doek heeft een hoge marktwaarde. Standaardmodellen die nog steeds (nieuw) verkrijgbaar zijn, zullen bijvoorbeeld vaak voor minder hoge prijzen verkocht worden.

De opmerking ”dan kan ik hem net zo goed nieuw kopen”, zie ik wel eens langskomen. Ja, soms maakt het maar 10-20 euro verschil of je een doek gebruikt of nieuw koopt. Dat is natuurlijk fijn voor de verkoper, maar naast het kleine financiële voordeel kunnen er meer redenen zijn om voor een gebruikte doek te kiezen.
Doeken zijn soms namelijk nog niet erg zacht als je ze nieuw koopt. Als iemand anders er al vaak mee gedragen heeft, scheelt dit jouw als koper weer wat werk.
Een doek nieuw kopen is natuurlijk wel de beste optie als je zeker wilt zijn dat er geen foutjes in zitten (of recht wil hebben op service wanneer de doek niet foutloos blijkt te zijn).

Er zijn merken met retail prijzen rond de 50-80 euro, maar de meeste merken kosten vaak meer dan 100 euro en er zijn steeds meer ‘high end’ merken die nog (veel) hogere prijzen hebben.

Jij bent degene die het budget bepaalt,een lager geprijsd merk is zeker een goed begin, maar als je de (duurdere) high end doeken geweldig vindt, is er niets mis mee om meteen met zo’n doek te beginnen.

Een paar merken op een rijtje

Laag geprijsde merken (50-80 euro): (Er komen steeds meer bij, maar hier zijn alvast wat opties)
Yaro slings, Little Frog, Hoppediz, Calin Bleu, Storchenwiege, Lennylamb, Colimacon & Cie

Gemiddeld geprijsde merken (100-150 euro): (maar een paar suggesties, er zijn echt veel meer!
Didymos, Fidella, Kokadi, Girasol, Oscha, Natibaby, Pavo Form, Tekhni

High end merken (150 euro +): (Veel HE merken hebben geen draagdoeken op voorraad en zijn lastiger te bemachtigen)
Woven Wings, Lawilde, Artipoppe, Linuschka, Pavo Guild, Kokoro

stapel

[/restab]
[restab title=”Materiaal”]
Materiaal
Vraag aan andere dragende ouders wat zij aanraden of wat hun favoriet is en ze zullen allemaal wat anders antwoorden. Er zijn zoveel blends verkrijgbaar en ze zijn allemaal geweldig als je de verkoopteksten moet geloven.

Luchtig maar sterk? Peuterwaardig? Perfect voor de zomer? De waarheid is: een voorkeur voor bepaalde blends is vaak erg persoonlijk. Terwijl jouw beste vriendin van zijde houdt, vind jij het misschien wel helemaal niets.

Zelfs twee doeken met dezelfde blend kunnen totaal verschillend dragen/knopen. Vond je die doek met wol die je van een vriendin geleend hebt geweldig? Dat geeft je geen zekerheid dat je iedere doek met wol fijn zult vinden, zelfs niet als het precies hetzelfde percentage wol heeft.
Je eerste doek mag er best eentje met een spannende blend zijn, leuk! Maar wees niet teleurgesteld als je precies die blend niets vindt.

Ik zou altijd aanraden om ‘gewoon’ met een katoenen draagdoek te beginnen. Makkelijk te wassen, (meestal) makkelijk mee te knopen en zolang je nog geen ervaring hebt met andere blends, zal je ook niet weten of deze doek nou draagkrachtiger of luchtiger is dan andere doeken. Met een katoenen draagdoek hoef je niet bang te zijn als je kindje een keer spuugt. Ook kan je gewoon op de parkeerplaats je doek knopen, zonder je zorgen te maken over de punten die in de modder hangen.
De wasmachine zal (bijna) al je problemen oplossen!

oscha-draagdoek

[/restab]
[restab title=”Herkomst”]
Herkomst

Met herkomst bedoel ik niet alleen het land waar het merk gevestigd is, maar ook waar de doeken geweven worden, waar het materiaal vandaan komt en alles daarom heen.

Sommige draagdoeken worden in fair trade projecten gemaakt (zoals Girasol), terwijl andere merken juist het liefste met een locale weverij en materialen werken. Wil je liever bio-katoen? Gecertificeerd?

Soms zijn bepaalde designs alleen bij één webshop te koop, als exclusieve doek. Houd er rekening mee dat het risico op douanekosten erg hoog is als je buiten de EU (nieuw) koopt.

Het is een goed streven om in de locale economie te investeren. Kijk of je de doek bij een webshop (of winkel) in de buurt kunt kopen.

Als je tweedehands wilt kopen, zou je kunnen kijken of er een locale draaggroep bestaat. Dat scheelt weer verzenden!fryslan-draagdoek
[/restab]
[restab title=”Maten”]
Maten

De juiste maat kiezen kan best verwarrend zijn. Verschillende merken en websites hebben tabellen met niet altijd dezelfde suggesties afhankelijk van jouw kledingmaat.

Lengtes (ongeveer)

*het is altijd het beste om vantevoren op de website van het betreffende merk te kijken welke maatvoering zij gebruiken. Bij een tweedehands aankoop is het ook goed om de verkoper te vragen om de doek even na te meten. (met stoflint, niet vlak op de grond gelegd, maar in de handen)

Maat 7: 5.2m

Maat 6: 4.6m

Maat 5: 4.2m

Maat 4: 3.6m

Maat 3: 3.2m

Maat 2: 2.6m
De meeste ouders beginnen met een maat 6. Ze zoeken een doek die lang genoeg is voor een FWCC en de meeste andere (rug)knopen.

Afhankelijk van jouw lichaamsbouw kan je die knopen misschien wel met een 5, of heb je iets meer lengte nodig en is een maat 7 de betere keuze.
Als je liever wat minder stof wilt, kan je naar kortere maten kijken.
Korte doeken (shorties) zijn ook erg veelzijdig. Ik gebruik zelf graag een maat 3 voor de kangaroo en rucksack, of een maat 2 voor een simpele rebozo.

Wearing wiki biedt een goed overzicht met verschillende knopen en maten
(Als je een groter kind draagt, zal je wat meer lengte nodig hebben)

Sommige merken vallen erg lang uit. Als je een doek hebt geleend of geprobeerd en de maat bevalt goed, kan je de doek het beste even nameten als je zeker wilt zijn dat je dezelfde maat bestelt.

[/restab]
[restab title=”Design”]

Design

Dit is het belangrijkste punt. Als je vindt dat je eerste doek er écht mooi uitziet, zal het dragen vanzelf ook meer plezier geven!

Als je draagdoeken merken op Facebook of Instagram volgt, heb je misschien al een beetje een idee van wat voor designs jij houdt.

Er zijn websites waar je verschillende draagdoeken kunt bekijken, met informatie over wanneer je ze gereleased zijn. Je kunt op begrippen (zoals ‘uil’ of ‘boom’) zoeken, op op kleuren, de naam van het design of een merk in het algemeen.

Slingofest is zo’n website en misschien wel een kijkje waard!

Als je net begint met knopen is een doek met (niet gespiegelde) strepen heel fijn, zodat je bovenkant en de onderkant van een doek makkelijk kunt onderscheiden. Ook kan je dankzij de strepen goed zien welk deel van de doek je aanspant.

Als je niet van strepen of een kleurverloop houdt, hoef je je geen zorgen te maken. Je kunt ook prima met ieder ander design het knopen leren!

 

linuschka-stapel

[/restab][/restabs]


 

 

 

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. iris

    Beste Hedwych,

    Waarom heb je eigenlijk zoveel doeken? Is dat vooral omdat je consulente bent, of vind je het vooral voor jezelf leuk? Ik vroeg me ook af of je misschien toch steeds dezelfde pakt?

    Bedankt voor je antwoord,
    Iris

    1. admin

      Beste Iris,

      Toen ik 5 jaar geleden begon met dragen kon ik het mij nog niet voorstellen dat ik ooit een draagdoek zou hebben, laat staan meerdere (ik begon met een ringsling en een hop tye, omdat ik dat ingewikkelde knopen ècht niet zag zitten).
      Na een tijdje durfte ik het toch aan om een doek te proberen en zag ik (net als vele anderen) opeens zoveel leuke printjes, verschillende maten en materialen. Limited Editions die je echt wel moest hebben of juiste oude klassiekers die zogenaamd niet in je stash konden ontbreken. Ik heb altijd een aantal lievelingsdoeken gehad, die ene die je pakt als je kindje ziek is (of heel moe) omdat je weet dat ze daar toch net sneller in in slaap valt. Of waar je gewoon heel erg aan gehecht bent.
      Of een bepaalde doek die qua design toch net wat beter bij de meeste kleren past en ik daarom vaker uit de kast trek (net als die ene lievelingsbroek, die ik ook wat vaker draag dan mijn andere spijkerbroek).
      Toch gebruik ik op dit moment gemiddeld 4 verschillende doeken/dragers per dag, waardoor het ook leuk is om een uitgebreidere verzameling te hebben.
      Die lievelingsdoeken blijven steeds vaker liggen om andere nieuwe dingen uit te proberen, maar voor die momenten dat een kindje ziek (of heel moe is) haal ik ze weer uit de kast. 🙂

      Mijn perfecte stash zouden zo’n 10-15 doeken zijn. Genoeg afwisseling zonder tè veel keuze te hebben. Maar er is zoveel leuks, dat ik gewoon niet kan minimaliseren. Dat komt vast nog wel!

Reageren is niet mogelijk.

On Key

Related Posts

Woom bike kinderfiets

2 jaar geleden schreef ik al een blog over Woom (in het Engels: hier)Ondertussen rijdt Alice (6.5) nog steeds op dezelfde fiets (ze kan nog

Foto tutorials

Stap voor stap uitleg voor verschillende knopen, met foto’s ter illustratie.  Veel draagplezier! FWCC met een twist! Kangaroo

FWCC-twist

Stap bij stap instructies voor een Front Wrap Cross Carry – met een twist! In deze foto’s is het met een newborn baby te zien