Dragen in de zomer – tips

Als je dit leest in de hoop op een oplossing om koel te blijven in de zomer tijdens het dragen dan moet ik je helaas teleurstellen. Ik heb nog geen magische oplossing gevonden. Dragen is en blijft zweterig en warm, maar je zou ook zweterig en warm zijn als je een kinderwagen moet duwen.

Ik hoop dat ik wel een paar handige tips kan delen om dragen comfortabel en veilig te maken voor jou en je kind.

Vergeet niet af en toe een pauze te nemen 🙂
De juiste drager kiezen:

 

De meeste dragers (full buckle, half buckle, mei tai) zijn luchtig(er) vanwege de open zijkanten.
Er bestaan ook dragers waarbij een deel van het paneel uit mesh (gaas) bestaat of UV(A) bescherming biedt.
Een paar suggesties: Connecta Solar, Líllébaby Airflow, Onya baby outback, Bamberoo Solarveil, JPMBB Physiocarrier

Een ringsling is ook een goed idee! Vooral wanneer hij uit een sterke en lichte of luchtige stof bestaat is dit een fijne optie.
Bij het dragen op de heup is er minder lichaamscontact, waardoor het iets minder zweterig is. Mijn favoriete materialen voor een ringsling zijn bijv linnen, bamboo, katoen of zijde. Al dan niet in combinatie met elkaar.

De meeste draagdoekmerken verkopen ringslings gemaakt van hun doeken. Maar je kunt ook naar merken zoals Sakura bloom kijken. Ik hou van mijn linnen SB!

 

De meeste rekbare doeken zijn niet erg luchtig en doordat je ze in meerlaagse knopen moet gebruiken is het vaak niet de fijnste keuze voor warm weer. Veel stof, niet erg luchtig.
Wrapsody verkoopt hybride doeken die luchtiger en dunner zijn dan andere merken. Moby heeft een rekbare doek met UV bescherming.

 

Een lichte, luchtige geweven doek is veelzijdig en kan voor verschillende knopen gebruikt worden.

Er zijn doeken die minder dichtgeweven zijn (en daardoor luchtiger zijn). Een paar voorbeelden zijn Hoppediz ‘das leichte’, Vatanai, Calin Bleu en Ellaroo.
Je kunt ook naar andere materialen kijken. linnen, hennep en zijde (gecombineerd met katoen) zijn fijn bij hogere temperaturen. Ik hou ook van bamboe!

Niet iedere doek met linnen of hennep is luchtig, dus het zou mooi zijn om de doek te proberen voordat je hem koopt. Je kunt ook naar doeken met wol kijken, vanwege de temperatuur regulerende eigenschappen

Ik kies zelf liever voor makkelijk wasbaar (en snel droog). Als je maar één doek wilt aanschaffen is het wel belangrijk dat hij snel weer te gebruiken is als je hem gewassen hebt na een lange zweterige wandeling.
Er zijn ook een aantal merken die water dragers of doeken verkopen. Ik heb ze zelf nog niet geprobeerd, maar het kan een prima optie zijn als je naar het strand of zwembad gaat.
Een paar opties: Fil’Up® mesh wrap, water drager en ringsling Kokadi, MaM watersling, ByKay water doek

 

Het kiezen van de juiste knoop:

Kies voor een enkellaagse knoop zoals de kangaroo, rucksack of een heupknoop met een schuifknoop. Deze kan je doen met een kortere doek, minder stof = minder warm. 
Wanneer je een zwaarder kind draagt en echt meer lagen nodig hebt, kan je beter een paar verschillende knopen proberen.
Alhoewel de double hammock wel heel fijn draagt, bedekt het zowel een groot deel van je rug als ook je buik en borst. Daarom gebruik ik zelf liever Christina’s Ruckless of de BWCC.

Wat trek je je kind aan:

– reken de doek als (minstens) 1 kledinglaag. Over verhitting is gevaarlijk, dus trek je kind niet teveel kleren aan. Kies voor lichte en luchtige kleding. Natuurlijk is het verleidelijk om alleen voor een luier te kiezen, maar ik kies liever voor een dunne laag kleding zodat je niet aan elkaar plakt.

– vermijd huid-op-huid. Het klinkt misschien vreemd, maar bij warmte is het écht fijner om geen direct huid contact te hebben. Als je geen dunne kledinglaag hebt tussen jou en je kind, kan je ook een hydrofiele doek ertussen doen.

– Vergeet de hoed niet! Ik kies zelf het liefste voor zonnehoedjes die zowel de nek bedekken als de zon uit het gezicht houden. Ben je bang om de hoed te verliezen? Als de muts koordjes heeft, kan je er een clipje aan doen ( ik gebruik ze van Dapper Snapper  > hier, maar je kunt ze waarschijnlijk ook bij een naaiwinkeltje vinden), zodat je hem aan kleding vast kunt maken, of aan de doek.

– Als je kind liever niet met blote benen in de doek of drager zit kan je UV-beenwarmers gebruiken.  Babylegs heeft leuke printjes

– Zonnebril! Er bestaan verschillende leuke modellen voor kinderen en zelfs babies. (babybanz, babiators, realkids)


Wat doe je zelf aan?

–  minder = meer. Trek niet teveel laagjes aan

– Kies voor natuurlijke materialen zoals linnen of hennep.

– Eerder ookal vermeld, maar wanneer je huidcontact met je kind wil vermijden kan je een hydrofiel doek tussen jullie in doen. Er is ook een merk wat speciaal hiervoor een soort driehoekjes verkoopt. (perfect voor je decolleté of bovenaan je rug, tussen je schouder) (te vinden bij  angel-wings) Je kunt hem vastmaken aan je schouderbandjes, waardoor het hoofd van je kind er precies op  kan rusten. Geen plakgezichtjes meer!

 

Niet vergeten:

– drinken! Zorg ervoor dat je kind gehydrateerd blijft (meestal is het niet nodig om naast de borstvoeding extra water aan te bieden) en vergeet ook jezelf niet! Neem wat water mee voor onderweg!

– Bescherm jullie huid. De meeste doeken of dragers hebben geen hoge beschermfactor. De armen, benen, het hoofd en de nek zijn misschien zelfs in de directe zon. Om je kind te beschermen kan je hem/haar insmeren, een hoed opzetten, UV legwarmers gebruiken en/of het slaapkapje van je drager gebruiken. Zorg er wel voor dat ze vrij adem kunnen halen.  Je kunt ook een  UV doekje gebruiken. Ik zou het niet over het gezicht doen, maar om de armen / benen te beschermen is het een goede optie.

– blijf in de schaduw. Het is misschien niet altijd mogelijk, maar je kunt ook een parasol gebruiken 🙂

– hou je baby in de gaten. Oververhitting is gevaarlijk!

– probeer niet teveel mee te slepen. een zware tas / rugzak maakt het nog zwaarder en warmer voor je.

 

Tips van andere ouders: 
”my 100% silk ring sling is the coolest carrier I have. We don’t get overheated even in 30+ degrees. We sweat, both of us, of course, but the silk keeps us cooler than cotton or linen.” – Andreea

what do you think of the telescope handsfree umbrella for sun and rain? I think it would work with most carriers and wraps that are tied at the hip. perhaps even when tied at shoulder or with an onbuhimo when carrying a hipbag.” – Kiri

 

Dip babylegs in lukewarm water before putting them on if it is REALLY hot.
But then check babys temperature often, so she does not get too cold.
Even World for Mum, wearing wet babylegs on her arms.” – Melanie

”Water sprays. Not necessarily those with thermal water, which can be found in pharmacies over here, but any recipient able to spray water on hands and legs could be of help.” – Andreea

”I have heard a lot of people recommend Frogg Toggs Chilly Pads for cool babywearing too,” – Deanna

 

Tonga is also a great mesh babyrearing device, though not supportive of baby’s back.” – Marie

”What about cooling pads stuck between you and LO? Maybe in a layer of the wrap so it isn’t right against either of you. I forget the name of it. And one of the umbrella hats for shade. Or even just an umbrella.” – Kiki

Klik hier voor een facebook post met meer suggesties
Foto’s:

 

30e
Sakura Bloom linen maple ringsling
05a
Grote hoed
19c
Zonnebril en hoed
30c
parasol?
11b
ijs!
12b
Kokadi Erna in wonderland ringsling
13b
korte doek – simple hip carry (with a slipknot)
16b
Kangaroo 
11150907_412276108944930_1687538317416897319_n
JPMBB physio carrier

Geniet van de zomer!

16 samen

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Woom bike kinderfiets

2 jaar geleden schreef ik al een blog over Woom (in het Engels: hier)Ondertussen rijdt Alice (6.5) nog steeds op dezelfde fiets (ze kan nog

Foto tutorials

Stap voor stap uitleg voor verschillende knopen, met foto’s ter illustratie.  Veel draagplezier! FWCC met een twist! Kangaroo

FWCC-twist

Stap bij stap instructies voor een Front Wrap Cross Carry – met een twist! In deze foto’s is het met een newborn baby te zien